Det er en menneskelig svakhet å bli avhengig. Det er også noe de aller fleste kjenner seg igjen i. Det kan variere fra uskyldige og harmløse avhengigheter, til de som kan legge liv i ruiner. Alkohol, tobakk, narkotika, gambling, shopping, sex, mat, dataspill, internett og arbeid er noen eksempler på vanlige former for avhengighet.

Alkohol

Alkohol er en av de mest utbredte avhengighetene i verden. Anslagsvis 2 milliarder sliter med alkoholavhengighet i større eller mindre grad. Det har store skadevirkninger både for individer og samfunnet som helhet. Alkoholavhengighet kan være vanskelig å diagnostisere på grunn av hvordan samfunnet aksepterer sosial drikking. Selv om alkohol er lovlig, kan potensiell misbruk og avhengighet utsette brukere for en rekke helserisiko.

Tobak

Tobakk inneholder nikotin, som er blant de mest vanedannende stoffene som finnes. Selv om ikke nikotinen er særlig skadelig i seg selv, får røykere også i seg tjære og flere andre giftige stoffer, så røyking er den avhengigheten som tar flest liv årlig. Til tross for at folk som røyker vet at tobakk er skadelig for helsen, finner de det ofte vanskelig å slutte. Dette er en tydelig indikasjon på et avhengighetsproblem.

Narkotika

Narkotika er også et utbredt problem i mange samfunn. Det mest brukte ulovlige stoffet er cannabis. Det har begynt å bli mer sosialt akseptabelt, siden det har blitt legalisert i flere stater i USA. Dette bør imidlertid ikke avlede fra det faktum at det er et vanedannende og skadelig stoff. Det finnes også flere legemidler som ofte foreskrives av farmasøyter og leger som kan være svært vanedannende.

Gambling

Gambling-avhengighet er en vanedannende oppførsel som involverer ulike typer gambling som kompromitterer individets liv, familie og karriere. Personer som er spilleavhengige har en tendens til å skjule sin oppførsel, noe som kan innebære å lyve til sine familiemedlemmer eller skjule sine tap eller gevinster. De bruker gambling for å oppleve spenning eller som en virkelighetsflukt.